Mindset
Mindset, je overtuiging over de ontwikkeling van je vaardigheden, neemt een belangrijke plaats in in de ontwikkeling van een (jonge) sporter. Tijdens mijn studie kwam ik in aanraking met de mindsettheorie. Ik was direct geboeid. Waarom zet de een door na een tegenslag en geeft een ander op? Waarom ziet de een kritiek als een aanval en de ander als een leerpunt? Hoe komt het dat de een inzet ziet als iets noodzakelijks voor zijn ontwikkeling, terwijl de ander dit als iets nutteloos beschouwt? Met dit soort vraagstukken houdt de mindsettheorie zich bezig.

Twee soorten mindsets
Over het algemeen zijn er grofweg twee mindsets te onderscheiden, namelijk de statische mindset en de groeimindset. Zoals de naam al doet vermoeden, is een individu met een statische mindset ervan overtuigd dat vaardigheden aangeboren zijn en moeilijk of nauwelijks te ontwikkelen zijn. Deze personen vergelijken zich met andere individuen, kunnen in mindere mate met kritiek omgaan, zien inzet als iets nutteloos, geven sneller op na een tegenslag en vermijden uitdagingen die zij mogelijk tegen kunnen komen.
Een persoon met een groeimindset is er juist van overtuigd dat vaardigheden ontwikkeld kunnen worden. Deze personen gaan juist uitdagingen aan, zetten door na een tegenslag, zien inzet als noodzakelijk onderdeel van de sport en zien kritiek en feedback als leermomenten richting het verbeteren van de eigen vaardigheden. Kortom, het ontwikkelen en het behouden van een groeimindset brengt vele voordelen met zich mee!
Een groeimindset en talentontwikkeling
Uit wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat het hebben van een groeimindset positieve effecten met zich mee brengt ten aanzien van talentontwikkeling. Ik kan jou helpen bij het aanleren en het ontwikkelen van een groeimindset. Met een persoonlijke werkwijze krijg je een op maat gemaakt traject, waarbij we samen aan de slag gaan met je mindset met als doel het ontwikkelen van je vaardigheden als sporter.