Sportpsychologie

Sportpsychologie klinkt misschien zwaar en zweverig, maar dat is het helemaal niet! Voel je je wel eens gespannen voor een wedstrijd? Weet je niet goed hoe je met tegenslagen om kunt gaan? Wil je jezelf ontwikkelen als sporter, maar kun je de juiste weg naar boven nog niet vinden? Elke sporter loopt wel eens tegen dit soort problemen aan. Ik kan je helpen om om te leren gaan met deze obstakels. Als we aan de slag gaan, zal het ontwikkelen van jouw identiteit én het aanleren en trainen van je mentale vaardigheden centraal staan.

Mentale vaardigheden

Je hersenen zijn net als een spier. Als je vaak oefent met mentale vaardigheden, worden je hersenen sterker! Waar moet je dan aan denken? Een aantal voorbeelden van mentale vaardigheden zijn:

  • Doelen stellen
  • Spanning en ontspanning
  • Visualisatie
  • Zelfspraak
  • Aandacht en concentratie.

Het doel is altijd om het maximale uit jezelf te halen om zo optimaal mogelijk te presteren. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat we ons richten op wedstrijden of evenementen, ook je dagelijkse trainingsroutine speelt hierin een belangrijke rol.

Opkomst van sportpsychologie

In de internationale (top)sport wordt steeds meer gebruik gemaakt van de kennis en expertise op het gebied van sportpsychologie. Sporters worden vanaf jonge leeftijd begeleid om naast de fysieke talentontwikkeling ook aandacht te besteden aan het mentale aspect. Bekende Nederlandse voorbeelden zijn schaatsers zoals Kjeld Nuis en Ireen Wüst, maar ook voetballers als Noah Lang en Ricardo Kishna. Wil jij weten wat ik voor jou kan betekenen? Of ben je benieuwd hoe we samen aan de slag kunnen gaan met jou individuele talent ontwikkeling en mentale vaardigheden? Neem dan contact met mij op voor een afspraak, ik luister graag naar je situatie en neem de mogelijkheden met je door.
Scroll naar boven