Aan het woord: Corné de Koning, Pararoeier.

Corné de Koning was goed op weg om te pieken op de Paralympische spelen in Tokyo tot het coronavirus toesloeg en zorgde voor het uitstellen van de Spelen. De fulltime topsporter behoort tot de wereldtop als het gaat om roeien in de categorie voor sporters met een lichamelijke beperking. Ik sprak de regerend wereldkampioen over zijn leven als topsporter en uiteraard over de huidige coronacrisis en de gevolgen hiervan op zijn (topsport)leven. Laat je inspireren door een zeer gedreven en gepassioneerde topsporter.

Onrustig

Enerzijds was het een opluchting toen Corné hoorde dat de Paralympische spelen werd verplaatst naar 2021. De onzekerheid werd omgezet in duidelijkheid. Anderzijds was het ook flink balen. “Ik was fysiek en mentaal enorm fit. Ik had een goede winter gehad en was klaar om daarvan de vruchten te plukken in de zomer. Dat maakte het ook erg zuur.” De eerste dagen na het nieuws over het verzetten van de Spelen voelde Corné zich wat onrustig. “Ik weet dat van mijzelf. Ik ga dan graag opzoek naar prikkels, dingen ondernemen. Die afleiding zorgt ervoor dat ik mijn gedachten kan verzetten. Daarnaast zorgt het ervoor dat ik weer snel de draad op kan pakken en mezelf aanpas aan de situatie. Stilzitten heeft er voor mij nooit ingezeten.”

Uitdagingen aangaan

Corné is geboren met een beenafwijking. Echter heeft dit hem er nooit van weerhouden zichzelf te beperken in zijn doen en laten. Dat heeft hij naar eigen zeggen ook grotendeels te danken aan zijn oudere broer en zus. “Mijn broer en zus namen mij overal mee naartoe. Natuurlijk hielden ze rekening met mijn beperking, maar we gingen niets uit de weg. Ik heb daardoor een positieve instelling ontwikkeld en ga geen uitdaging uit de weg. Mijn broer en zus zorgden ervoor dat ik me aan hun kon optrekken en dat ik een overtuiging ontwikkelde om te denken in mogelijkheden. Die mindset helpt mij nu nog steeds.”

“Ik ben bereid mezelf pijn te doen en me allesbehalve comfortabel te voelen. Juist tijdens een training.”

Motivatie

Dat zie je ook terug in zijn motivatie. Corné geeft aan eerder geremd te moeten worden dan aangemoedigd. “Ik wil altijd zo graag, ook al is het een training. Daar haal ik ontzettend veel plezier uit. Ik ben bereid mezelf pijn te doen en me allesbehalve comfortabel te voelen. Juist tijdens een training.” Het gevolg daarvan is dat je jezelf steeds beter leer kennen. Wat doe ik precies als ik uit mijn comfortzone ben? En hoe kan ik daar het beste mee omgaan? “Als het oncomfortabele gevoel dan in een wedstrijd terugkomt, herken ik het direct en kan ik accepteren dat ik mij zo voel. Ik weet dan hoe ik het beste kan handelen. De focus kan dan weer volledig naar het uitvoeren van mijn taken.”

Op het juiste moment ontdekt

Zijn carrière als roeier is pas op latere leeftijd tot stand gekomen. Op zijn 14e  begon Corné met rolstoelhockey en ontwikkelde zich erg goed. Hij kwam terecht bij De Kampong (Utrecht) dat uitkwam in de Hoofdklasse. Hij werd zelfs uitgenodigd voor de nationale selectie voor rolstoelhockeyers. “We hadden met de nationale selectie een teambuildingsactiviteit. We gingen roeien op een ergometer. De bondscoach van de roeibond was ook aanwezig en ik viel op, ondanks dat ik ongetraind was op het gebied van roeien. De bondscoach vroeg me later om voor het roeien te kiezen. Uiteindelijk ben ik toen vol voor het roeien gegaan en is het toen allemaal in een sneltreinvaart gegaan.”

Hier speelde de factor ‘geluk’ ook een rol. “Ik was in die periode wel bezig met mijn droom om ooit naar de Paralympische spelen te gaan. Hockey was geen paralympische sport, dus ik was al wel aan het twijfelen om van sport te gaan wisselen. Het roeiuitje kwam dus op het juiste moment.” Dan komt natuurlijk altijd de vraag naar boven: dwong je dat geluk af? Corné: “Je moet altijd geloof hebben in het verwezenlijken van je droom. Kansen komen er altijd wel. Je zal je optimaal moeten voorbereiden en er klaar voor zijn als de kans zich voordoet. De weg naar de top gaat niet altijd volgens het boekje. Verzamel de juiste mensen om je heen die je op het goede spoor zetten en blijf geloven in de kans die gaat komen.”

Meer tijd voor sociale activiteiten

Normaal gesproken woont en werkt Corné doordeweeks in Amsterdam. Hij werkt zijn trainingen af op de Bosbaan in het Amsterdamse bos. Nu is hij de hele week thuis en traint hij individueel. De noodzaak om topfit te zijn, is minder aanwezig nu er geen wedstrijden op het programma staan. “We gaan weer in ‘winterstand’. Fysiek fit blijven, veel basiswerk doen.” Even gas terug nemen om op te laden om straks weer te kunnen pieken. “En daarnaast is het roeien ook werk voor mij. Ik word er voor betaald. Desondanks voelt het niet als een verplichting, maar geeft het wel een bepaalde verantwoordelijkheid. Dat geldt ook voor het feit dat ik een pararoeiduo vorm met Annika van der Meer. Als ik nu de kantjes eraf ga lopen, komt dat straks onze prestaties niet ten goede. We doen het samen en willen ook samen straks weer topprestaties leveren.”

Naast de individuele trainingen heeft Corné nu ook meer tijd om samen met zijn vrouw door te brengen. “Dat geeft een heel goed gevoel en levert enorm veel energie op. De mogelijkheid is er nu om naast mijn trainingen ook de tijd te nemen voor andere activiteiten. Ik besteed veel tijd aan koken. Heel bewust ben ik dan bezig met het kookproces. En daarna lekker lang tafelen. Dat sociale aspect vind ik heerlijk. Daarnaast ben ik laatst, na 6 jaar, weer eens gaan vissen met een goede vriend. Een goede manier om mijn batterijen op te laden en zorgen ervoor dat ik mijn gedachten kan verzetten.”

“Als de tijd daar is om weer te mogen racen, wil ik gewoon weer de beste zijn.”

Een doel voor ogen

Het ultieme doel van Corné is een gouden medaille halen op de Paralympische spelen. “Dat doel houd ik steeds voor ogen. Dat motiveert enorm. Ik train altijd om beter te worden. En daarbij geniet ik van het proces, de zoektocht naar hoe ik optimaal kan presteren. Ik ben erg competitief en wil steeds boven mezelf uitstijgen. Continu progressie boeken. Een training die je nu skipt, kun je niet meer inhalen. Als de tijd daar is om weer te mogen racen, wil ik gewoon weer de beste zijn.” Dat klinkt simpel, maar de uitvoering vergt ontzettend veel wilskracht en doorzettingsvermogen. En op de vraag of hij bang is volgend jaar niet meer zo topfit te zijn als nu, antwoord Corné: “Nee, daar ben ik niet bang voor. Ik weet wat ik moet doen om topfit te worden. Ik ken mijn lichaam en weet wat ik nodig heb om op het juiste moment te pieken.”

“Verzamel de juiste mensen om je heen die je op het goede spoor zetten en blijf geloven in de kans die gaat komen.”

Nawoord

Corné benoemde in het interview dat je de juiste mensen om je heen moet verzamelen om je op het goede spoor te zetten. Als sport- en prestatiepsycholoog help ik je graag de juiste weg te vinden en samen deze weg te bewandelen naar jouw top. Geschikt voor mensen uit de (top)sport, het bedrijfsleven en onderwijs, die willen werken aan een optimale talentontwikkeling.

Geïnteresseerd? Neem hier contact op en vraag naar de mogelijkheden.

Bron foto 1

https://imgz.rgcdn.nl/3b6a213a804d49a9920c5cb3c47dacad/opener/Corne-de-Koning-foto-KNRB.jpg?v=Xg-kvTlFxWhr7aIp0-9zuQ2

Scroll naar boven